Een draadloze internetverbinding, wat heb je hiervoor nodig, welke provider levert hier welke modem voor en hoe beveilig je je draadloze netwerk.

Internetten, bijna niemand kan meer zonder. Echter in een tijd waarbij mobiliteit een steeds belangrijkere rol gaat spelen, veranderen de eisen voor de internetverbinding. Nu wil men niet meer alleen een pc aansluiten op het internetnetwerk maar, ook een mobiele telefoon, tablet of laptop. Om deze laatste apparaten aan te sluiten op het internetwerk heeft men een draadloze internetverbinding nodig.

Draadloze internetverbinding, wat heb je nodig
Om een internetverbinding draadloos te maken, ze noemen dit ook wel een wifi verbinding, heeft men een router nodig. Dit kastje moest men vroeger zelf aanschaffen, van internetproviders kreeg men alleen een modem om een bedraadde internetverbinding te kunnen maken. Echter tegenwoordig zit deze router vaak verwerkt in de modem. De voordelen hiervan zijn dat u niet meer 2 losse kastjes nodig heeft, een losse router en een modem, en u bespaart geld doordat u geen kastje hoeft aan te schaffen om uw internetverbinding draadloos te maken. De draadloze modems, of router-modems, zijn er in alle soorten en maten. Uw internetprovider beslist zelf welke router-modem hij aan u levert.

Welke internetprovider levert welke draadloze modem
Zoals we al eerder benoemden leveren bijna alle internetproviders tegenwoordig een modem met een ingebouwde router. Een uitzondering hierop is internetprovider UPC, bij UPC krijg je een modem in bruikleen en moet je zelf of via hen een router aanschaffen. De andere providers leveren de volgende draadloze modems:
KPN: Indien u over een ADSL verbinding beschikt krijgt u een witte KPN Experia Box van het merk Arcadya type ARV7519, heeft u een VDSL of Glasvezel verbinding dan krijgt u een witte KPN Experia Box van ZTE. Beiden beschikken over 4 ethernet aansluiting, waarmee u dus buiten u draadloze aansluitingen tevens 4 computers bedraad aan kunt sluiten.
T-mobile: Levert aan al zijn klanten een modem van het merk Huawei, type HG655d. Ook deze modem heeft 4 ethernet aansluitingen. U kunt dus 4 computers bedraad aansluiten en zoveel apparaten als u wilt draadloos aansluiten.
Ziggo: Levert de Cisco Eurodocsis 3.0, deze modem biedt buiten draadloze aansluitmogelijkheden tevens 4 poorten voor bedrade internetaansluiting.
Scarlet: Levert een vrij verouderde modem van het merk FRITZ!BOX namelijke type 7113. Met deze modem kan men slechts 1 computer bedraad aansluiten, heeft 1 ethernet aansluiting.Men kan zoveel apparaten draadloos aansluiten als gewenst.
XS4ALL: Levert een FRITZ!BOX 7360. Deze modem heeft 4 ethernet poorten, men kan 4 computers bedraad aansluiten. Men kan zoveel apparaten draadloos aansluiten als gewenst.
Tele2: Levert een Davolink DV2020. Deze modem beschikt ook over 4 ethernet poorten voor bedraad internet. Men kan zoveel apparaten draadloos aansluiten als gewenst.
Telfort: Levert een ZyXEL type 2812HNU-F1. Hiermee kan men 4 computers bedraad aansluiten, 4 ethernet poorten, en zoveel apparaten als gewenst via het draadloze netwerk.

Klik op lees meer voor de volgende stap: draadloos netwerk beveiligen

 Draadloos netwerk beveiligen
Als u een draadloos netwerk heeft, dan is het belangrijk om deze goed te beveiligen. Door het beveiligen van uw netwerk kunnen andere mensen niet ongevraagd gebruik maken van uw internetverbinding. De eerste twee stappen in het beveiligen van het netwerk zijn het aanpassen van de naam van uw draadloze netwerk en uw wachtwoord. U kunt uw eigen netwerk een unieke naam geven, deze is normaal gesproken automatisch bepaald. Verder kunt u uw wachtwoord aanpassen, ondanks dat dit een lang wachtwoord is is deze niet altijd even veilig. Het standaard wachtwoord wordt namelijk net als de naam automatisch gegenereerd en is hierdoor makkelijk te kraken. Daarom is het verstandig om een eigen wachtwoord in te stellen. Om dit eigen wachtwoord zo veilig mogelijk te maken moet het bestaan uit een combinatie van kleine letters, hoofdletters, cijfers en tekens (+,-&*? etc.). Buiten deze simpele manier van het beveiligen van uw netwerk is het nog mogelijk een firewall in te stellen en om een WPA-2 enscripter in te stellen, deze versleutelt bestanden die binnen uw netwerk worden verstuurd. Deze laatste twee mogelijkheden worden u vaak vanuit uw internetprovider al aangeboden.