Als je op zoek gaat naar een internet provider wil je vaak waar voor je geld. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel providers die goedkope internet en tv abonnementen aanbieden.

Voor de een is de hoeveelheid tv zenders belangrijker dan de ander. Gelukkig is er een ruime keus tussen providers met weinig, gemiddeld of juist veel tv zenders. Het is overigens ook belangrijk dat je weet wat voor soort internet je gaat nemen. Hieronder zetten we de verschillen nog even kort uiteen.

Goedkope internet varianten

In Nederland is de markt voor internet vrij groot en zorgt de concurrentie voor goedkope abonnementen. Providers bieden de volgende vormen van internet aan:

Let op dat het afhankelijk is van de internet aansluitingen op je adres tussen welke vormen van internet je kan kiezen. De beschikbaarheid kan je via onze internet vergelijker checken door je postcode in te voeren.

Kabel internet

Deze vorm van internet wordt geleverd door Ziggo en is minder voordelig dan DSL internet. Wel is deze variant soms voordeliger dan glasvezel internet, afhankelijk van de provider. Kabel internet wordt via de coax kabel geleverd en is zeer stabiel en levert de snelheid die belooft wordt.

DSL internet

Deze vorm van internet is de goedkoopste van Nederland. Het nadeel is wel dat DSL internet niet even snel is op ieder adres. Op sommige plaatsen is het kopernetwerk nog niet geüpgraded en zijn de nieuwe technieken nog niet beschikbaar. Op plaatsen waar dit wel het geval is zijn snelheden tot 100 Mbit/s beschikbaar via één koperkabel. Sommige woningen hebben 2 koperkabels waardoor met pair bonding tot 200 Mbit/s beschikbaar kan zijn.

Glasvezel internet

Deze vorm van internet is het beste wat er in Nederland momenteel te krijgen is. Sommige providers bieden goedkope internet en tv abonnementen aan via glasvezel. Het nadeel van deze techniek is dat glasvezel beperkt in Nederland beschikbaar is. Daarbij heeft KPN aangegeven dat de aanleg van glasvezel minder prioriteit krijgt omdat er via DSL tegenwoordig ook hoge snelheden behaalt kunnen worden. Met glasvezel is je download- en uploadsnelheid even hoog, dit zorgt voor een stabielere verbinding. Grote bestanden uploaden via het internet gaan razendsnel, ideaal voor werken op afstand.

Waar je op moet letten bij internet en tv abonnementen

Als je een pakket gaat kiezen waarbij je vast internet met een televisie abonnement combineert bij dezelfde provider, dan bepaald je keuze voor het type internet wat voor tv kwaliteit je binnen krijgt. Uiteraard hangt dit ook af van hoe goed je de bedrading binnenshuis aanlegt.

TV kwaliteit bij DSL internet

Als je kiest voor een goedkoop internet en tv abonnement via de telefoonlijn, dan deel je de internetverbinding met de tv verbinding. Als je dus op een adres woont waarbij een lage internetsnelheid beschikbaar is zal je een trage verbinding bij internet ervaren als je tegelijk gebruik maakt van digitale televisie. Je bent zo’n grofweg 8 Mbit van je verbinding dan kwijt aan televisie kijken. Stel je haalt slechts 11 Mbit binnen via ADSL2+, dan heb je 3 Mbit over voor je internet verbinding. In dat geval is je download snelheid slechts 375 KB/s. Op adressen waarbij DSL internet geüpgraded is tot 100 Mbit zal je hier echter weinig last van ervaren.

TV kwaliteit via de kabel

Via de kabel televisie kijken is momenteel de beste optie. Het televisie en internet signaal zijn namelijk gescheiden bij de coax kabel waardoor er geen snelheidsverlies optreedt. Ziggo is dus altijd een goede keus als je een kwalitatief internet en televisie abonnement wilt. De bandbreedte van het televisie signaal bedraagt 11 Mbit. Hoe hoger het aantal Mbit hoe beter de kwaliteit van het beeld.

TV kwaliteit via glasvezel

Als je via glasvezel televisie kijkt, dan wordt de verbinding wel met het internet gedeeld. Aangezien via glasvezel alleen hoge snelheden geleverd worden is dit echter geen enkel probleem. Daarbij is glasvezel een zeer stabiele techniek met een doorvoersnelheid van 13 Mbit voor het televisie kanaal. In theorie is deze beter dan Ziggo, in de praktijk blijkt Ziggo toch een betere kwaliteit te leveren doordat het signaal gescheiden is.

De goedkoopste abonnementen voor tv en internet

Om je te helpen bij een keuze maken tussen alle goedkope internet en tv mogelijkheden hebben we hieronder een overzicht gemaakt van de beste opties per verbindingstype.

Kabel Internet en TV

40 Mbit DSL
70 zenders – 29 in HD

Prijs details

€ 39,95 p.m.
Activatiekosten € 17,50
1ste 3 maanden € 34,95 p.m.

Maandprijs

€ 41,41

Meer Info

DSL Internet en TV

100 Mbit DSL
117 zenders – 45 in HD
Gratis Wifi Versterker

Prijs details

€ 29,95 p.m.
Activatiekosten € 0
vaste lage prijs

Maandprijs

€ 29,95

Meer Info

Glasvezel Internet en TV

50 Mbit DSL
62 zenders – 35 in HD

Prijs details

€ 50,- p.m.
Activatiekosten € 0,-
1ste 6 maanden 20,- p.m. korting

Maandprijs

€ 40,08

Meer Info