Wat is het verschil tussen internet via ADSL, de kabel en glasvezel.

Tegenwoordig worden er allemaal nieuwe termen genoemd bij iedere provider, de één heeft het over ADSL en de ander over glasvezel. Maar weet je wel wat het verschil is? Weet u wanneer je over “de kabel” spreekt en wanneer het over ADSL gaat? Wanneer je eindelijk door hebt wat het verschil tussen “de kabel” en ADSL is, komt iemand met het “nieuwste” glasvezel aan.

Wat is “het internet”
Het internet is de totale collectie computers die op dit moment verbonden zijn. De meeste overheden hebben ook een “geheim” internet dit is niet toegankelijk tot het publiek.

Wat is het internet?
Het internet is een vrij complex systeem, en veel mensen denken dan ook dat het als volgt werkt:

Deze illustratie boven is iets te simplistisch, het is niet zo dat huizen onderling een connectie met elkaar hebben. Het internet is opgebouwd uit computers. We weten nog niet hoe computers met elkaar communiceren, om niet in de war te raken hebben alle computers een speciaal adres, dit noemen we een IP adres. Een IP adres is opgebouwd uit nummers, een IP adres ziet er als volgt uit: 216.105.24.214 dit is je digitale woonadres voor je computer het is eigenlijk je land / plaats / postcode / straat en huisnummer in 1. Je weet nu wat het internet is, hoe een email werkt leer je nu.

Hoe werkt het dus echt?


Hierboven zie je hoe het internet echt werkt, de route die een email aflegt. Stel je wilt je buren een email sturen over het straatfeest dat gepland staat. De route die deze email aflegt is als volgt: Eerst gaat het naar de wijkcentrale, daarna gaat het door naar de provider die het doorstuurt naar de internet hub van Amsterdam. Deze stuurt de email weer door naar de provider die het opnieuw doorstuurt naar de wijkcentrale en zo komt het bij uw buren uit. Nu weet je hoe het echt werkt, dus gaan we de verschillende internetverbindingen uitleggen.

Wat is ADSL
ADSL is de inbel verbinding die u herkent aan het geluid. Dat zijn de bekende geluiden die compuserve maakte vroeger. Je was dus echt aan het inbellen op het “internet”, dit betekende ook dat je in gesprek was. ADSL bestaat nog steeds, echter de techniek is ver vooruit gegaan sinds het compuserve tijdperk. Vroeger was de snelheid niks vergeleken met nu, 1 MB downloaden kon wel 1 uur duren. Buiten dat de techniek ver vooruit is gegaan is het gebruik ook een grote factor, minder mensen gebruiken op dit moment alleen ADSL wat betekend dat de beschikbare datasnelheid meer per gebruiker is.
ADSL nu is sneller dan 10 jaar geleden, dit komt doordat de techniek beter is geworden en dat er minder verkeer op de ADSL kabel is gekomen. De kern van de ADSL kabel is van koper, koper heeft een weerstand van zichzelf (Ohm) door deze weerstand verzwakt het signaal over een lange afstand. Echter doordat de drukte op de ADSL kabel afneemt kan de signaal sterkte (meer frequenties beschikbaar) van het signaal worden verhoogd en dus daardoor is de snelheid hoger dan vroeger.

Wat is “de kabel”
De kabel is een combinatie van glasvezel en ADSL, glasvezel komt tot de buurt waarna het eigenlijk overgaat in een coax kabel (de oude techniek die ook gebruikt wordt voor de analoge tv). Als we een vergelijking gaan maken, hoe snel glasvezel kan zijn en hoe snel ADSL kan zijn zal dat lastig worden. Glasvezel kan een hoeveelheid van “digitaal papier” misschien in 1 uur verplaatsen waar een ADSL kabel er misschien een dag over doet, de kabel is een mooie middenweg deze zal er een paar uurtjes over doen.

Ok, ik weet nu het verschil… wat nu?
Je weet nu het verschil tussen ADSL en de kabel, maar wat voor nut heeft dat voor mij? Stel je wilt een nieuw alles in 1 pakket aanschaffen, dan is het belangrijk dat je op de centjes let en wat je zelf nodig hebt. Er zijn hier 2 echte pijl punten wat betreft een alles in 1 pakket, hoeveel kost het? En wat wil ik er voor terug? Het is eigenlijk de eeuwen oude strijd van de Nederlanders, Goedkoop of Kwaliteit.
Voor een ADSL verbinding is het belangrijk hoever de afstand is tot de wijkcentrale van de provider. Zie het als volgt, je bestuurt een open vrachtwagen over een boeren landweg. Op deze weg mag je alleen met 70 km per uur rijden, maar op de weg zijn ook hobbels. Doordat je niet kan afremmen verlies je een deel van je vracht (de download snelheid), bij Provider X is de afstand 20 minuten en Provider Y is het 10 minuten. Dit kan betekenen dat Provider X misschien een hele hoge download snelheid biedt, maar omdat de afstand langer is tot de wijk centrale is de download snelheid misschien 50% van je totaal mogelijke snelheid. Provider Y biedt een lagere standaard snelheid, maar doordat de afstand minder is zal de download snelheid hoger zijn.
Dit betekend niet dat provider Y beter is, dit betekent alleen dat hun beter garant kunnen staan voor een goede internet snelheid.

Dus wat is glasvezel?
Glasvezel is een relatief nieuwe techniek voor consumenten, deze techniek gebruikt licht om informatie te versturen door middel van een soort morscode (Licht aan, uit, aan etc.). Licht als drager van informatie is extreem snel vergeleken met ADSL. Niet iedere provider heeft de luxe om Glasvezel te kunnen aanbieden. Daarnaast is er nog geen glasvezel aangelegd in elke buurt, dit is namelijk een kostbare investering waar voldoende animo voor moet zijn in uw wijk.

In dit artikel is vertelt wat het verschil is tussen ADSL en de kabel, er zijn veel mogelijkheden.Via ADSL worden zeer goedkope abonnementen aangeboden, klik voor de goedkoopste internetproviders hier. Ben je op zoek naar de snelste internetprovider, dan kan je het beste kiezen voor een kabel internetprovider.