Tegenwoordig bieden internet providers snelheden aan variërend van 20 Mb/s tot zelfs 750 Mb/s. Welke snelheid je nodig hebt, ligt heel erg aan je verbruik. Een gemiddeld huishouden heeft bijvoorbeeld al voldoende aan een internetsnelheid van 100 Mb/s. Het ligt er daarnaast wel aan wat voor een type verbinding je thuis hebt: ADSL, Kabel of Glasvezel internet? Bij ADSL internet kan je tegenwoordig tot 200 Mb/s behalen, met Kabel internet 400 Mbit/s en met Glasvezel internet 750 Mb/s.

De internet snelheid die bij jou past

Het is belangrijk om na te gaan wat je allemaal doet op het internet. Ga eens na met hoeveel telefoons, tablets en laptops je tegelijkertijd bezig bent op het internet. Tegenwoordig zijn natuurlijk steeds meer apparaten verbonden met het internet. Let wel op: ga ook na welke internetsnelheid er beschikbaar is op je adres. Voor het gemak hebben we hieronder vijf snelheden beschreven en uitgelegd wat je er mee kan

20 Mb/s:Dit is een ideale internetsnelheid wanneer je met maximaal twee personen bent. En daarnaast niet veel doet op het internet. Wanneer je het internet gebruikt voor mailen, surfen op het internet en af en toe een YouTube video kijken, is dit perfect.

40 Mb/s:Deze snelheid is goed voor 2 tot 3 personen, die bijvoorbeeld tegelijkertijd filmpjes in hoge kwaliteit willen kijken.

100 Mb/s:Dit is ideaal voor een gezin van vier personen. Je kunt met deze snelheid met zijn allen tegelijkertijd op het internet surfen, streamen en online gamen.

150 Mb/s:Hiermee kan je al je apparaten in huis aansluiten op het internet, kan je video’s in 4K streamen en ben je helemaal voorbereid voor de toekomst.

300 Mb/s:Voor de echte zware gebruikers is dit een ideale snelheid, je kan online gamen, livestreamen, 4K televisie kijken en veel meer.

Uploadsnelheid?

Hiervoor hebben we het gehad over de downloadsnelheid. Naast de downloadsnelheid, heb je ook nog de uploadsnelheid. Deze snelheid gebruik je als je iets verstuurd naar iemand anders. Bijvoorbeeld een e-mail met bijlage of een foto of video op Facebook plaatsen. Hoe hoger de uploadsnelheid, hoe snel dit bestand verstuurd is. Wanneer je af en toe een bijlage verstuurd of wat foto’s/video’s verstuurd, een uploadsnelheid van 2 tot 5 Mb/s is al prima om dat te doen.

Vaak is de uploadsnelheid één tiende van je downloadsnelheid, en altijd genoeg. Alleen bij glasvezel internet is de uploadsnelheid gelijk aan de downloadsnelheid.


Doe de providercheck