In alle provincies is momenteel al de mogelijkheid voor glasvezel internet. Dit betekent helaas niet dat op ieder adres al glasvezel beschikbaar is. Met glasvezel internet kan je internet en televisie ontvangen met de snelheid van het licht, enorm snel dus. Maar wat is glasvezel precies? Waar ligt glasvezel? En wie is de beste internet provider voor glasvezel? Wij zochten het voor je uit.

Wat is glasvezel internet

Glasvezel is de nieuwste mogelijkheid op het gebied van internet. Dit is tevens de snelheid mogelijkheid om te internetten. Je kunt snelheden tot maar liefst 750 Mbit/s behalen. In vergelijking: met kabelinternet behaal je maximaal 400 Mbit/s en met DSL internet ‘slechts’ 200 Mbit/s. Glasvezel internet is enorm snel dus. Hoe werkt dit dan? Een glasvezel is een vezel die even dun is als een gewone haar. Echter bestaat deze vezel uit twee soorten glas die aan elkaar gesmolten zijn. Door de glasvezelkabels wordt de informatie met behulp van laserlicht verzonden.

In principe werkt glasvezel internet hetzelfde als morsecode. Bij morsecode kan je een boodschap versturen door steeds korte of lange signalen te sturen. Al die signalen bij elkaar worden een boodschap. Zo werkt het ook bij glasvezel: het laserlicht wordt enorm snel aan- en uitgeschakeld waardoor uiteindelijk de boodschap (zoals een film of website) binnenkomt op je computer. Dit gaat op zo’n hoge snelheid dat je er natuurlijk niets van merkt, je zal alleen merken dat je razendsnel kunt surfen, streamen en gamen.

Waar ligt glasvezel internet

Misschien heb je de term ‘FTTH’ wel eens voorbij zien komen. Dit betekent: Fiber to the Home’ of te wel een glasvezelaansluiting tot aan je voordeur. Een glasvezelaansluiting aanleggen gaat in vier stappen:

  1. De kabel wordt aangelegd van de straatkast naar je straat
  2. De kabel wordt aangelegd naar je voordeur
  3. De kabel wordt in huis aangelegd
  4. Je kunt een glasvezel abonnement aanschaffen!

Op dit moment heeft een derde van alle Nederlandse huishoudens een glasvezelaansluiting aan huis. Glasvezel wordt aangelegd door verschillende bedrijven. Reggiefiber is de grootste in Nederland en is verantwoordelijk voor ongeveer 80% van het netwerk. Wanneer je gebruik maakt van een postcode check kan je zien of glasvezel internet al beschikbaar is op je adres.

Gebruik de internet vergelijker om te zien of glasvezel bij jou beschikbaar is!

De voordelen van glasvezel

Glasvezel internet heeft een aantal voordelen ten opzichte van kabel- en DSL internet. Ten onrechte wordt vaak gedacht dat glasvezel internet veel duurder is dan ‘normaal’ internet. Dit is echter niet zo, het ligt er echter aan dat de snelheid van glasvezel vele malen hoger ligt waardoor het onvoordelig lijkt.

Hoogste snelheid

Zoals al eerder vermeld kan je met glasvezel een maximale snelheid van 750 Mbit/s behalen. Wanneer je een glasvezel pakket wilt aanschaffen heb je meestal de keuze tussen pakketten van 50 Mbit/s, 100 Mbit/s en 500 Mbit/s.

Up- en downloadsnelheid even hoog

Misschien wel het grootste voordeel van glasvezel internet is dat de uploadsnelheid even hoog als de downloadsnelheid is. Waar bij Kabel en DSL internet de uploadsnelheid vaak maar één tiende van de downloadsnelheid is, is het bij glasvezel dus gelijk. De uploadsnelheid is belangrijk wanneer je bijvoorbeeld video’s of foto’s wilt versturen of op sociale media wilt plaatsen. Maar ook om te skypen of videogesprek te voeren met iemand.

Stel je bent op vakantie geweest en je wilt een deel van je vakantiefoto’s delen met je vrienden en familie. Laten we zeggen dat je 300 foto’s wilt delen met ze. Dan ben je met DSL internet zo’n 6 á 7 minuten kwijt. Met kabel internet, wat een iets hogere uploadsnelheid heeft, ben je alsnog 3 á 4 minuten kwijt. Met glasvezel internet zal dit je nog geen tien seconden kosten.

Keuze tussen providers

Dan is er nog het laatste voordeel van glasvezel internet: je hebt een ruimere keuze tussen providers dan bij kabel internet. Bij kabel internet heb je namelijk maar één keuze: Ziggo. Dan komen we natuurlijk bij de vraag terecht: wie is de beste internet provider voor glasvezel?

De beste glasvezel internet provider

T-Mobile is de beste internet provider voor glasvezel. Zij biedt abonnementen aan van zowel 50, 100, 200, 500 en 750 Mbit/s. En voor iedere categorie zijn ze ook nog eens voordelig. Behalve de prijs zitten er bij een alles in een pakket ook nog eens 66 TV-zenders bij, waarvan 36 in HD.

Een bijkomend voordeel is ook nog dat je gratis FOX Sports 1 ontvangt. Voor de sportliefhebber is deze zender natuurlijk niet te missen. Niet alleen voor sportliefhebbers maar voor iedereen is T-Mobile de beste glasvezel internet provider. Toch op zoek naar iets anders? Hier vind je alle glasvezel abonnementen

Alles in 1 100 Mbps

100 Mb/s
ADSL

66 zenders
(36 HD)

Vast bellen
13 ct./min
6 maanden voor € 28,50 p/m
€ 48,50 per maand
€ 462,00 per jaar