In alle provincies is er momenteel de mogelijkheid voor glasvezel internet. Dit betekent helaas niet dat op ieder adres al glasvezel beschikbaar is. Met glasvezel internet kan je internet en televisie ontvangen met de snelheid van het licht, enorm snel dus. Maar wat is glasvezel precies, waar ligt het en wie is de beste internet provider voor glasvezel? Wij zochten het voor je uit.

Wat is glasvezel internet

Glasvezel is de nieuwste mogelijkheid op het gebied van internet. Dit is tevens de snelste mogelijkheid om te internetten. Je kunt snelheden tot maar liefst 750 Mb/s behalen. In vergelijking: met kabelinternet haalje maximaal 400 Mb/s en met ADSL internet ‘slechts’ 200 Mb/s. Glasvezel internet is enorm snel dus. Hoe werkt dit? Een glasvezel is een vezel die even dun is als een gewone haar en bestaat uit twee soorten glas die aan elkaar gesmolten zijn. Door de glasvezelkabels wordt de informatie met behulp van laserlicht verzonden.

In principe werkt glasvezel internet hetzelfde als morsecode. Bij morsecode kan je een boodschap versturen door steeds korte of lange signalen te sturen. Al die signalen bij elkaar worden een boodschap. Zo werkt het ook bij glasvezel: het laserlicht wordt enorm snel aan- en uitgeschakeld waardoor uiteindelijk de boodschap (zoals een film of website) binnenkomt op je computer. Dit gaat op zo’n hoge snelheid dat je er natuurlijk niets van merkt, behalve dat je razendsnel kunt surfen, streamen en gamen.

Waar ligt glasvezel internet

Misschien heb je de term ‘FTTH’ wel eens voorbij zien komen. Dit betekent: Fiber to the Home’ of te wel een glasvezelaansluiting tot aan je voordeur. Een glasvezelaansluiting aanleggen gaat in vier stappen:

  1. De kabel wordt aangelegd van de straatkast naar je straat
  2. De kabel wordt aangelegd naar je voordeur
  3. De kabel wordt in huis aangelegd
  4. Je kunt een glasvezel abonnement aanschaffen!

Op dit moment heeft een derde van alle Nederlandse huishoudens een glasvezelaansluiting aan huis. Glasvezel wordt aangelegd door verschillende bedrijven. Reggefiber is de grootste in Nederland en is verantwoordelijk voor ongeveer 80% van het netwerk. Wanneer je gebruik maakt van een postcodecheck zie je of glasvezel internet al beschikbaar is op jouw adres.

Gebruik de vergelijker om te zien of glasvezel bij jou beschikbaar is!

De voordelen van glasvezel

Glasvezel internet heeft een aantal voordelen ten opzichte van kabel- en ADSL internet. Ten onrechte wordt vaak gedacht dat glasvezel internet veel duurder is dan ‘normaal’ internet, maar toch is dit niet zo. Het lijkt wellicht onvoordelig, maar de snelheid ligt vele malen hoger.

Hoogste snelheid

Met glasvezel haal je een maximale snelheid van 750 Mb/s. Wanneer je een glasvezel pakket wilt aanschaffen heb je meestal de keuze tussen pakketten van 50 Mb/s, 100 Mb/s en 500 Mb/s.

Up- en downloadsnelheid even hoog

Misschien wel het grootste voordeel van glasvezel internet is dat de uploadsnelheid even hoog is als de downloadsnelheid. Waar bij kabel- en ADSL internet de uploadsnelheid vaak maar één tiende van de downloadsnelheid is, liggen deze snelheden bij glasvezel gelijk. De uploadsnelheid is belangrijk wanneer je bijvoorbeeld video’s en foto’s wilt versturen of iets posten op sociale media. Maar denk ook aan Skypen, het voeren van een soepel videogesprek.

Stel, je bent op vakantie geweest en je wilt een deel van je vakantiefoto’s delen met je vrienden en familie. Om 300 foto’s te delen ben je met ADSL internet zo’n 6 á 7 minuten kwijt. Met kabel internet, wat een iets hogere uploadsnelheid heeft, ben je hiervoor alsnog 3 á 4 minuten kwijt. Met glasvezel internet daarentegen zal dit je nog geen tien seconden van je tijd kosten.

Keuze tussen providers

Het laatste voordeel van glasvezel internet: je hebt een ruimere keuze tussen providers dan bij kabel internet. Bij kabel internet heb je namelijk maar één keuze, en dat is Ziggo.

De beste glasvezel internet provider

Wie is de beste internet provider voor glasvezel? T-Mobile is de beste internet provider voor glasvezel. De provider biedt abonnementen aan van zowel 50, 100, 200, 500 én 750 Mb/s. En voor iedere categorie zijn ze ook nog eens voordelig. Behalve de prijs zitten er bij een alles in 1 pakket ook nog eens 66 TV-zenders bij, waarvan 36 in HD.

Een bijkomend voordeel is ook nog dat je gratis FOX Sports 1 ontvangt. Voor de sportliefhebber is deze zender natuurlijk niet te missen. Niet alleen voor sportliefhebbers maar voor iedereen is T-Mobile de beste glasvezel internet provider. Toch op zoek naar iets anders? Hier vind je alle glasvezel abonnementen

Alles in 1 100 Mbps

100 Mb/s
ADSL

67 zenders
(37 HD)

Vast bellen
13 ct./min
3 maanden voor € 37,50 p/m
€ 52,50 per maand
€ 585,00 per jaar