Wanneer je overstapt van internet provider krijg je tegenwoordig standaard een modem gratis in bruikleen van je internet provider. Zo zorgt jouw internet provider ervoor dat je een goede internetverbinding hebt thuis en zorgeloos kunt internetten. Maar in modems zitten nogal wat verschillen. Daarom zochten wij voor je uit welke internet provider nou het beste modem aanbiedt en wie de beste internet provider is op basis van een modem.

Wat is de functie van een modem?

Om bij je thuis een internetverbinding tot stand te kunnen brengen, heb je een modem nodig. Een modem zorgt ervoor dat de binnenkomende data wordt omgezet in een internetsginaal. Dit signaal kan worden binnengehaald via (A)DSL, kabel of glasvezel.

Er zijn drie categorieën modems en afhankelijk van je keuze voor het internet type krijg je een ADSL-, kabel-of glasvezel-modem. Naast de binnenkomende data vertalen naar een internetsignaal bij je thuis zorgt een modem er ook voor dat een signaal vanuit jouw woning wordt teruggestuurd naar je internet provider. Het heen en weer zenden en vertalen van data is de functie van je modem.

Modems en Wifi bereik

Tegenwoordig leveren alle providers een zogenoemd 2-in-1 modem, ofwel dualband-modem. Dit betekent dat het kastje zowel functioneert als modem voor je internetverbinding, en tevens als router om draadloos te kunnen internetten thuis op al je apparaten (Wifi).

Modems zenden signalen uit op een bepaalde golflengte of frequentie. Oudere modems kunnen enkel van de 2.4GHz frequentie gebruik maken. Dit is de standaard ‘lagere’ golflengte waarop modems signalen uitzenden. Hierop vindt het meeste dataverkeer plaats.

De meeste nieuwe modems kunnen daarentegen signalen uitzenden op zowel de 2.4GHz als 5GHz frequentiebanden. Waarom is dit relevant? De 5GHz frequentie heeft een aantal voordelen ten opzichte van de 2,4 GHZ frequentie.

Zo is de 5 GHz frequentie is in veel gevallen sneller omdat hier minder apparaten tegelijk op werken. Het kan namelijk behoorlijk ‘druk’ zijn in de buurt met draadloze Wifi-netwerken van buurtbewoners, waardoor netwerken elkaar kunnen verstoren en je bereik en internetverbinding verslechterd. Het is in dat geval handig als je met je modem kunt switchen van de 2,4 GHz frequentie naar de 5 GHz frequentie. Dit is een heel ander signaal dan de 2,4 GHz frequentie en het vergroot je Wifi bereik op plaatsen waar je eerst mogelijk geen bereik had in huis. Een nadeel van de 5GHz frequentie is wel dat het een minder ver reikt.

Doe de providercheck

De modems per internet provider op een rij

In onderstaand overzicht hebben we de type modems per provider op een rijtje gezet. Zo weet je welk modem je bij je internet abonnement geleverd krijgt.

Internet provider Modem type Wifi standaard 5GHz beschikbaar
Tele2 modem Wireless Multi PC 802.11 b/g Ja
Online ZyXEL VMG 8324-B10A 802.11n Nee
Telfort modem Experia box v10 802.11ac Ja
Ziggo modem Ubee EVW 3226 802.11n Ja
KPN Experia box v10 802.11ac Ja
Vodafone DrayTek Vigor 2132FVn 802.11n Ja
XS4ALL FRITZ! box 7581 802.11ac Ja
NLEx Experia Box V10 802.11ac Ja

Waar moet je op letten? Wat vooral belangrijk is voor een goed modem zijn de maximale snelheden voor Wifi en kabel. Natuurlijk bepaalt je internet abonnement wat je maximale downloadsnelheid is, maar mocht deze hoger zijn dan dat van je modem of router, zou dat zonde zijn.

Tussen de internetsnelheden via de internetverbinding zijn er geen verschillen tussen de internet providers. De maximale Wifi-snelheid kan daarentegen wel verschillen. Zo kun je bij internet providers Ziggo, KPN en XS4ALL hogere maximale Wifi snelheden behalen.

Let er echter wel op dat providers tegenwoordig een maximale internetsnelheid van 500 Mb/s via glasvezel aan kunnen bieden. Alleen T-Mobile kan met glasvezel internet op sommige adressen tot 750 Mbit/s leveren.

De meest gebruiksvriendelijke modems

Wil je geavanceerdere instellingen kunnen instellen bij je modem? Dan ligt het er aan wat voor modem je ontvangt van je provider. Niet ieder modem biedt namelijk dezelfde opties. Zo kun je bijvoorbeeld alleen bij het modem van XS4ALL een VPN-server opzetten. Bij de meeste modems is het wel mogelijk om een URL- of tijdsblokkering in te stellen. Met een URL blokkering zorg je ervoor dat bepaalde websites niet bezocht kunnen worden via de verbinding van het desbetreffende modem. Met een tijdsblokkering kun je het internet rond een bepaald tijdstip uitschakelen.

Het voordeel van de modems van Online.nl en XS4ALL is dat je de up- en downstream kunt beperken, daarnaast kun je ook computers en programma’s prioriteren. Dit is vooral handig wanneer je veel online games speelt en streamt.

De beste locatie om een modem te plaatsen

Let er op dat de plaats van een modem ook erg belangrijk is voor de kwaliteit van je internetverbinding. Zo is het aan te raden om je modem op een centrale plek in je huis te plaatsen, bijvoorbeeld in de woonkamer. Wanneer je het modem namelijk in de meterkast plaatst, zal je merken dat je minder je internetverbinding minder snel is. Daarnaast kun je ook proberen om de antennes op je router-modem iets schuin te plaatsen. Hierdoor kan het modem het Wifi-signaal beter uitzenden, waardoor je een beter bereik zult hebben.

Internet provider XS4ALL biedt het beste modem aan

Al met al biedt XS4ALL het meest uitgebreide en meest gebruiksvriendelijke modem aan. Wanneer je het beste modem van een internet provider wilt, raden we aan te kiezen voor internet provider XS4ALL. Deze provider biedt de hoogste maximale Wifi snelheid aan en maakt gebruik van de nieuwste modemtechnieken. Bovendien gaat XS4ALL binnenkort ‘Mesh’ ondersteunen – een heel slim stukje software – dat je modem en Wifi-ervaring optimaliseert. Benieuwd naar het aanbod van XS4ALL? De internet provider biedt zowel glasvezel als ADSL internet aan vanaf 20 Mb/s tot 500 Mb/s.

Heb je tot slot nog een modem liggen thuis of ben je van plan zelf een modem aan te schaffen? Ga altijd voor de zekerheid even na bij je provider of dit modem gecombineerd kan worden met jouw abonnement.